1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο τ
  • Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο τ
  • Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο.
Previous
Next

 

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ - ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

 

Το ιστορικό του Πειράματος του Ηφαιστείου της Θήρας

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και ξεχωριστή τιμή για τη Σαντορίνη αποτέλεσε η ανάληψη του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα: «Ο Άνθρωπος στο Διάστημα», το Μάιο του 2000. Η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού ανατέθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής στην Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διάσημοι αστροναύτες, κοσμοναύτες και γιατροί, έκαναν τη Σαντορίνη την περίοδο αυτή επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η Σαντορίνη ως τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν τα σιδηροβακτήρια που ζουν στην κοκκινόχρωμη λάσπη του ηφαιστείου της. Οι αόρατες αυτές μορφές ζωής χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα για λογαριασμό της NASA σχετικά με τη μελλοντική γαιοπλασία του πλανήτη Άρη.

Τον Αύγουστο του 1997 δυο επιστήμονες, η αμερικανίδα EleonoraRobbins, γεωλόγος ερευνήτρια στο U.SGeologicalSurveyAffiliation και η Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη, καθηγήτρια Αστροφυσικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αστροφυσικής, ήρθαν στη Σαντορίνη. Σκοπός τους ήταν να οργανώσουν ένα εκπαιδευτικό επιστημονικό πρόγραμμα, όπου μαθητές του Γυμνασίου Θήρας, με την επίβλεψη καθηγητή τους, αναλάμβαναν για ένα χρόνο και ανά μήνα τη συλλογή δειγμάτων και άλλων στοιχείων από τα νερά του ηφαιστείου, απαραίτητα για τη διεξαγωγή του πειράματος στις ΗΠΑ.

 

Για το συντονισμό του προγράμματος προσφέρθηκε η εκπαιδευτικός Γερασιμίνα Καφούρου, η οποία ενημέρωσε αρχικά, ενέπνευσε μετά και συγκρότησε σε ομάδα τους δεκαπεντάχρονους μαθητές Άννα Δαμίγου και Μιχάλη Ρενιέρη και τους δεκαεξάχρονους Θεώνη Καφιέρη, Νίκο Πετρόπουλο και Μανόλη Ρενιέρη. Μεγάλη ήταν και η πρακτική βοήθεια του μηχανικού Μάρκου Δαμίγου αλλά και η συμβολή της Ένωσης Λεμβούχων του νησιού με τη δωρεάν παραχώρηση λάτζας για τα ταξίδια στην Παλιά και Νέα Καμένη. Αφιλοκερδώς συμμετείχε σε κάποιες αποστολές και ο φωτογράφος, λάτρης της Σαντορίνης, Παναγιώτης Ματιάτος.

Οι μαθητές εξετέλεσαν την αποστολή τους με συνέπεια, ενθουσιασμό και ονειροπόλα διάθεση, στέλνοντας κάθε μήνα και για ένα χρόνο τα δείγματα και τα ευρήματά τους στις ΗΠΑ. Το όλο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1998. Αυτούς τους μαθητές, αυτήν την ομάδα τίμησε αρχικά ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα να τεθεί το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Ο άνθρωπος στο Διάστημα», στη Σαντορίνη, το Μάιο του 2000, υπό την αιγίδα της Προεδρίας. Τους Σύνεδρους και την Οργανωτική Επιτροπή, τους Μαθητές και την Καθηγήτριά τους τίμησαν ο Δήμος Θήρας καθώς και άλλοι φορείς.

Ξεχωριστή για όλους υπήρξε η τιμητική δεξίωση, που παρέθεσε ο νομικός και εκδότης-διευθυντής των «Θηραϊκών Νέων» Εμμανουήλ Λιγνός στην αυλή του Λαογραφικού του Μουσείου Σαντορίνης, από όπου και οι φωτογραφίες.

Πλουσιοπάροχα και με αισθητική ισορροπία ανάμεσα στον περιβάλλοντα χώρο τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα, συνοδεία ντόπιων κρασιών, ερέθισαν τις αισθήσεις, την περιέργεια και την φαντασία των ξένων για την τοπική μας κουζίνα. Εντυπωσιάστηκαν από τη γενναιοδωρία, την παρουσίαση και τη γοητεία της ντόπιας τράπεζας. Βίωσαν έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη χαρά, την απλότητα των γαστρονομικών μας αγαθών και οδηγήθηκαν στη μύηση.

 

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν στα πλαίσια του χώρου-χρόνου και κλίματος απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους Μαθητές και την Καθηγήτριά τους, που συμμετείχαν στο «Πείραμα του Ηφαιστείου της Θήρας» και μέσω αυτού, στο μεγαλεπήβολο σχέδιο της ανθρωπότητας για τη γαιοπλασία του πλανήτη Άρη.

 

 

Στις παρατιθέμενες φωτογραφίες στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου  η Dr. Ιωάννα Βερνίκου: Διευθύντρια Διαστημικών Ερευνών της NASA, ο ValeryPolyakov: Κοσμοναύτης με τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο διάστημα ( Ρώσος, ελληνικής καταγωγής),ο BuzzAldrin: Αστροναύτης στην πρώτη αποστολή προσεδάφισης στη Σελήνη το 1969 ( Αμερικανός), η ChiakiMukai: Γιαπωνέζα αστροναύτης, καρδιοχειρουργό, ο FredHaise: Αστροναύτης, πιλότος σεληνάκατου στο «Απόλλων 13» ( Αμερικανός), η Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη: Γιατρός, ειδικός στην αεροδιαστημική ιατρική και ο Λάζαρος Παπαδέλης: Εφέτης, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής. Μαθητές: Άννα Δαμίγου, Θεώνη Καφιέρη, Νίκος Πετρόπουλος, Μανόλης Ρενιέρης, Μιχάλης Ρενιέρης. Εκπαιδευτικός: Γερασιμίνα Καφούρου- Δαμίγου. Μηχανικός: Μάρκος Δαμίγος. Φωτογράφος: Παναγιώτης Ματιάτος.

 

Κοινοποιείστε: